Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Άρχισαν τα όργανα;

Δυσάρεστη έκπληξη μας προκάλεσε το γεγονός της ταυτόχρονης παρουσίασης στον καθημερινό τύπο ανακοίνωσης μελέτης εκμετάλλευσης του χώρου της πρώην γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ στα πλαίσια ημερίδας του ΤΕΕ με θέμα τα φυτεμένα δώματα. Το master plan παρουσιάζεται λίγες μέρες μετά τις δημοτικές εκλογές όπου το θέμα του ΑΓΝΟ είχε αναδειχθεί από εμάς ως μείζον πολιτικό ζήτημα της περιοχής μας. Η μελέτη αυτή εν ονόματι της «πράσινης ανάπτυξης» προτίθεται στην οικοδόμηση ενός χώρου ο οποίος εξακολουθεί να είναι χώρος πρασίνου.

Υπενθυμίζουμε ότι:

Α) Σύμφωνα με το ισχύον ρυμοτομικό διάταγμα ο χώρος του ΑΓΝΟ είναι χώρος πρασίνου.

Β) Οι όποιες προηγούμενες προσπάθειες για ένταξη των 13 στρεμμάτων του ΑΓΝΟ στην πολεοδομική ενότητα της Πρόνοιας και οικοδόμηση με συντελεστή δόμησης 2,4 αντιτέθηκαν στο κοινό αίσθημα των κατοίκων και του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σταυρούπολης.

Γ) Το πολεοδομικό καθεστώς του ΑΓΝΟ δεν επιτρέπει την οικοδόμησή του.

Ρωτάμε:

Πως είναι δυνατόν να μελετούμε την κατασκευή οικοδομικής νησίδας σε χαρακτηρισμένο χώρο πρασίνου;

Τι εξυπηρετεί η παρουσίαση της συγκεκριμένης μελέτης σε ημερίδα ενός θεσμικού φορέα υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος;

Εάν ο χώρος είναι οικοδομήσιμος γιατί δεν οικοδομήθηκε όλα αυτά τα χρόνια αλλά παραμένει βρώμικος, ερείπιο και επικίνδυνος για τους περίοικους με ευθύνη του ιδιοκτήτη;

Δηλώνουμε ότι διεκδικούμε την απαλλοτρίωση του χώρου προς όφελος του δήμου Παύλου Μελά για την δημιουργία αστικού χώρου πρασίνου με σκοπό την επανένωση του ανθρώπινου ιστού της πόλης και όχι του τσιμέντου. Θα αγωνιστούμε με κάθε τρόπο για τη μη τσιμεντοποίηση του ΑΓΝΟ. Θα αγωνιστούμε ώστε το ΑΓΝΟ να γίνει αγνό, απέναντι στα όποια εργολαβικά συμφέροντα και στην προοπτική κατάρρευσης της τοπικής αγοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου