Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΩΝ 28/9-02/10

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

ΩΡΑ

28/9

ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΧΝΗΣ – ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

19:00

29/9

ΜΑΣΟΥΤΗΣ-ΕΥΚΑΡΠΙΑ

19:00

30/9

ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ-ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ

19:00

01/09

ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΕΡΨΙΘΕΑΣ-ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ

19:00

02/09

ΛΑΪΚΗ ΙΘΑΚΗΣ-ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ

10:00

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ "ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ" ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ" 25/9

Η Δημοτική Κίνηση Παύλου Μελά «Αλληλεγγύη για το Κοινό μας Μέλλον» γεννήθηκε μέσα από τις δράσεις κινήσεων πολιτών για την απόδοση των χώρων των πρώην στρατοπέδων Παύλου Μελά και Καρατάσιου, για την απομάκρυνση των τοξικών της ΔΙΑΝΑ, για την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου. Οι κοινές ευαισθησίες και αξίες, οι κοινοί αγώνες και η στόχευση για μια εναλλακτική προς τα κατεστημένα σχήματα πορεία της ΤΑ υπήρξαν οι βασικοί παράγοντες δημιουργίας της «Αλληλεγγύης».

Στο σημερινό τοπίο της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης, όπου η κεντρική εξουσία εξακολουθεί να είναι πιστή στο δόγμα της οικονομικής ασφυξίας των ΟΤΑ αλλά και στη λογική του εγκλωβισμού της Αυτοδιοίκησης σε μικροκομματικές δεσμεύσεις, αφήνει περιορισμένα περιθώρια για άσκηση κοινωνικών πολιτικών. Έτσι είναι αναγκαία η διατύπωση και η εφαρμογή εναλλακτικών μοντέλων αυτοδιοικητικής πολιτικής, υπεράσπισης της κοινωνικής συνοχής και της αλληλεγγύης.

Άξονες του προγραμματικού μας λόγου είναι η ολοκληρωτική απόδοση των χώρων των πρώην στρατοπέδων στην ΤΑ με κατάργηση του ν.2745/99, η απομάκρυνση του εργοστασίου ΤΙΤΑΝ με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και με γνώμονα περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια, η εξυγίανση του χώρου της ΔΙΑΝΑ και η διεκδίκηση του από την ΤΑ καθώς και η διεκδίκηση του χώρου της πρώην γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ.

Ταυτόχρονα η αλλαγή των προτεραιοτήτων της ΤΑ προς την άσκηση κοινωνικής πολιτικής είναι αναγκαία. Ιδιαίτερα σε μια περιοχή σαν τη Δυτική Θεσσαλονίκη όπου υπάρχουν έντονα προβλήματα περιβαλλοντικής υποβάθμισης, κατάρρευσης των στοιχειωδών όρων διαβίωσης, παντελούς έλλειψης ασπίδας κοινωνικής προστασίας και απουσίας στρατηγικών πολιτικών.

Η απόδοση των Στρατοπέδων Παύλου Μελά και Καρατάσιου και η μετατροπή τους σε Χώρων Αστικού Πρασίνου, η διεκδίκηση του οικοπέδου ΑΓΝΟ, η απομάκρυνση του εργοστασίου ΤΙΤΑΝ και η υπεράσπιση του δημόσιου χώρου και των κοινών αγαθών σηματοδοτούν μια διαφορετική στόχευση σε σχέση με τις μέχρι τώρα εφαρμοζόμενες πολιτικές. Μέσα από μια τέτοια στάση της ΤΑ επιδιώκουμε την ανάπτυξη νέων αξιακών προτύπων, που θα προτάσσουν το ανεπανάληπτο του περιβάλλοντος και της αλληλεγγύης απέναντι στο εφήμερο του καιροσκοπισμού και του υπερκαταναλωτισμού. Θέλουμε να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη νέων ατομικών και συλλογικών συμπεριφορών με υπευθυνότητα απέναντι σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, κοινωνικής αλληλεγγύης και υπεράσπισης των κοινών αγαθών.

Αγωνιζόμαστε για ισχυρή, αυτόνομη Τοπική Αυτοδιοίκηση, προπύργιο της Δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής.

Διεκδικούμε την απόδοση των παρακρατηθέντων από την κεντρική εξουσία πόρων। Επιδιώκουμε τη θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος και το γκρέμισμα του δημαρχοκεντρικού μοντέλου, τη διαδημοτική συνεργασία και τον δημοκρατικό προγραμματισμό. Αντιστεκόμαστε στον παραγοντισμό και την κομματικοποίηση. Προτάσσουμε τον ενεργό πολίτη και τον κινηματικό χαρακτήρα της κίνησής μας


Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Είμαστε πολίτες από τους τρεις Δήμους Ευκαρπίας, Πολίχνης και Σταυρούπολης (από εδώ και στο εξής δήμος Παύλου Μελά) που συμμετείχαμε στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των κατοίκων της Δυτικής Θεσσαλονίκης από τη δεκαετία του 1980 μέχρι και σήμερα για την απομάκρυνση και καταστροφή των φυτοφαρμάκων του εργοστασίου ΔΙΑΝΑ.

Ένα θέμα που παραμένει επίκαιρο μιας και δεν έχει υπάρξει εξυγίανση του χώρου. Ταυτόχρονα όμως και ένα θέμα που έχει ξεχαστεί από όλους τους αρμόδιους φορείς (ΤΑ – Νομαρχ. Αυτοδ. – Πολιτεία).

Θα είμαστε εμείς που θα συνεχίσουμε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις μέχρι και την τελική λύση του προβλήματος.

Είμαστε λοιπόν πολίτες των τριών Δήμων που συμμετείχαμε σε κινήσεις πολιτών για την απόδοση των στρατοπέδων Παύλου Μελά και Καρατάσου στην Τ.Α. και την αξιοποίησή τους ως χώρους αστικού πρασίνου.

Που αντισταθήκαμε και συνεχίζουμε να αντιστεκόμαστε – στην ουσία – για την μη εφαρμογή του νόμου 2745/99 που οικοπεδοποιεί τα στρατόπεδα.

Που μιλάμε για την κατάργηση του συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου και ψήφιση ενός άλλου που θα παραχωρεί τα στρατόπεδα για χρήση στην Τ.Α.

Που λέμε ΝΑΙ στην ανάδειξη και αξιοποίηση των κτιρίων εκείνων που έχουν ιστορική και αρχιτεκτονική αξία, με ήπιες πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες που, συν τοις άλλοις, θα συνεισφέρουν και με νέες θέσεις εργασίας.

Λέμε ΟΧΙ στις επιπλέον κατασκευές εντός των στρατοπέδων. Σύνθημά μας είναι : «Ούτε ένα επιπλέον τούβλο στα στρατόπεδα Παύλου Μελά και Καρατάσου, Λευτεριά των στρατοπέδων από την κυκλοφορία ΙΧ και μοτοσυκλετών».

Είμαστε εμείς που είπαμε ξεκάθαρα και συνεχίζουμε να λέμε ΟΧΙ στην καύση των αποβλήτων στη βιομηχανία ΤΙΤΑΝ.

Να αποσυρθεί οποιοδήποτε σχέδιο τέτοιου είδους υπάρχει στα συρτάρια της Νομαρχίας και της Κεντρικής Εξουσίας.

Λέμε ξεκάθαρα ΝΑΙ στους αυστηρότερους ελέγχους, λέμε ΝΑΙ στην απομάκρυνση της βιομηχανίας σε μη κατοικημένη περιοχή με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Λέμε ανεπιφύλακτα ΝΑΙ στην αγορά του οικοπέδου του ΑΓΝΟ και την αξιοποίησή του σε χώρο πρασίνου με βάση και το διάταγμα του 1972.

Όπως αντισταθήκαμε, έτσι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να ανατραπεί η προσπάθεια που γίνεται να προχωρήσει ο αποχαρακτηρισμός του οικοπέδου και η μετατροπή του σε οικοδομήσιμο.

Στόχος για την πόλη δεν είναι να ξεφυτρώσουν νέα Εμπορικά Κέντρα Μεγάλων Επιχειρηματιών αλλά να ανθήσει η πραγματικά τοπική οικονομία, το περιβάλλον και η ζωή των κατοίκων της πόλης.

Για να δούμε πως έχει διαμορφωθεί το ασφυκτικό πλαίσιο για την Τ.Α. και την κοινωνία τελευταία. Τι έχουμε το τελευταίο χρόνο.

Α) Μη απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων της ΤΑ. Μόνο τα 2/5 των ΚΑΠ έχουν δοθεί.

Β) 35% περικοπή της χρηματοδότησης των ΚΑΠ

Γ) 25% περικοπή χρηματοδότησης των λειτουργικών δαπανών των σχολείων

Δ) Κατάργηση του διαδημοτικού επιχειρησιακού προγράμματος «Θησέας».

Γι’ αυτήν την οικονομική ασφυξία των Δήμων δεν ακούστηκε κουβέντα από τους διοικούντες και στους 3 Δήμους.

Γι’ αυτήν την βίαιη υποβάθμιση – έως και κατάργηση- των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων δεν βγήκε άχνα από τις διοικήσεις.

Στόχος πρέπει να είναι η διεκδίκηση των παρακρατηθέντων ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι κατάλληλες υποδομές που θα ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διατυπωθεί ένας άλλος εναλλακτικός, αυτοδιοικητικός λόγος – μια νέα αυτοδιοικητική πρόταση -,

που θα αφουγκράζεται την αγωνία της κοινωνίας και δεν θα παραβλέπει την κοινωνική πραγματικότητα.

Τι σημαίνει Καλλικράτης; Τι θα βρούμε μπροστά μας;

Α) Αποδυνάμωση των τοπικών διεργασιών, μη συμμετοχή του πολίτη, καμία ενίσχυση της τοπικής δημοκρατίας.

Β) Κομματικοποίηση των δημοτικών εκλογών με τη δυνατότητα να διεκδικήσουν το δήμο μόνο κομματικά χρισμένοι υποψήφιοι ή υποψήφιοι που προαλείφονται του χρίσματος.

Γ) Μείωση των εσόδων με άμεση συνέπεια στη δυσλειτουργία σχολείων, παιδικών σταθμών κ.α.

Δ) Μείωση των δομών κοινωνικού χαρακτήρα και πολιτισμού.

Ε) Μείωση του προσωπικού (ΣΜΕ – Αορίστου χρόνου)

Ποιό είναι το κλίμα των τελευταίων 3-4 μηνών;

Ένα ατελείωτο αλισβερίσι του ποιός θα πάει με ποιόν χωρίς να εξετάζεται το γιατί και η ουσία των προβλημάτων.

Θα το χαρακτηρίζαμε ως ένα κλίμα αντίστοιχο της μεταγραφικής περιόδου ποδοσφαιρικών ομάδων.

Όμως η Τ.Α. δεν είναι ΠΑΕ.

Απέναντι σε αυτό το κλίμα παραγοντισμού και επαγγελματικής προσέγγισης στόχος μας είναι να μεταφέρουμε τη συζήτηση στην ουσία των προβλημάτων, στις θέσεις και στις λύσεις που προτείνονται.

Θέλουμε να καταγραφούμε ως η δύναμη εκείνη που έχει συγκροτημένη εναλλακτική αυτοδιοικητική πρόταση – που θα αγωνισθεί για την υλοποίηση ενός προγράμματος που αναδεικνύει στη σημερινή εποχή της οικονομικής και θεσμικής κρίσης, της κρίσης αξιών, νέα αξιακά πρότυπα. Που απέναντι σε μια ανοχύρωτη πόλη προτάσσει την κοινωνική συνοχή και την Αλληλεγγύη.




ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
«ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΜΑΣ ΜΕΛΛΟΝ»



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – 23/09/2010

Η Δημοτική Κίνηση Παύλου Μελά "Αλληλεγγύη για το Κοινό μας Μέλλον" καλεί τους υποψηφίους της Κίνησης καθώς και όποιον ενδιαφέρεται για τη δράση της Κίνησης την Δευτέρα 27/9 στις 20:00 στον 3ο όροφο του Κέντρου Πολιτισμού "Χρήστος Τσακίρης" για να συζητήσουμε για τον προγραμματισμό του επόμενου διαστήματος.

Η συντονιστική επιτροπή

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ (6/9/2010)*

Οι σύγχρονες πόλεις χαρακτηρίζονται από πολύ πυκνή δόμηση, από τόνους τσιμέντου, από έλλειψη πρασίνου και χώρων αναψυχής και από την ύπαρξη μεγάλου αριθμού αυτοκινήτων. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την υπερσυγκέντρωση πληθυσμού και την ανάγκη για στέγαση δημιουργούν ένα ασφυκτικό αστικό τοπίο, το οποίο είναι χαρακτηριστικό όλων των ελληνικών πόλεων. Ο νέος δήμος Παύλου Μελά δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό το γενικό κανόνα.
Η ανάπτυξη του αστικού ιστού της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε με ταχείς ρυθμούς τη δεκαετία του 1960. Ως άμεσο αποτέλεσμα της εμφάνισης και την προώθησης του φαινομένου της αστυφιλίας, το πολεοδομικό συγκρότημα αναπτύχθηκε μέσω ενός άναρχα δομημένου και συνεχώς διογκούμενου οικιστικού ιστού. Συνέχεια του φαινομένου παρατηρούμε και σήμερα, κατά κύριο λόγο στις παρυφές του πολεοδομικού συγκροτήματος, μιας και η περιοχή λειτουργεί ως χώρος υποδοχής παλιννοστούντων και οικονομικών μεταναστών.
Παρά τις όποιες προσπάθειες της Πολιτείας, η υπεραξία της γης, τα τοπικά μικρά και μεγάλα συμφέροντα, η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού και προγραμματισμού καθώς και η απουσία κεντρικής πολεοδομικής πολιτικής με συγκεκριμένες προτεραιότητες, οδήγησε την κεντρική εξουσία και τους Δήμους σε συμβιβασμούς. Παρατηρείται λοιπόν μια σημαντική υστέρηση στον αστικό σχεδιασμό των ελληνικών πόλεων σε σχέση με τις ευρωπαϊκές. Η καθυστέρηση αυτή γίνεται ακόμη πιο έντονη σε περιοχές όπου υπάρχει περιβαλλοντική επιβάρυνση και σε περιοχές όπου ο πληθυσμός τους χαρακτηρίζεται από μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.
Το διαμορφωμένο τοπίο των τελευταίων χρόνων και ιδιαίτερα η σημερινή οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση, όπου η κεντρική εξουσία εξακολουθεί να είναι πιστή στο δόγμα της κλειστή στρόφιγγας από πλευράς οικονομικών αλλά και στη λογική του εγκλωβισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε μικροκομματικές δεσμεύσεις, αφήνει περιορισμένα περιθώρια για άσκηση κοινωνικών πολιτικών. Γι' αυτό το λόγο είναι αναγκαία η διατύπωση και η εφαρμογή εναλλακτικών μοντέλων αστικής ανάπτυξης. Με αυτή τη λογική τίθεται ως αδήριτη ανάγκη η υπεράσπιση του δημόσιου χώρου, η κατοχύρωση των αδόμητων χώρων και η μετατροπή τους σε κοινόχρηστους, η αύξηση του αστικού πρασίνου. Έχοντας υπόψη το μεγάλο ζήτημα των κλιματικών αλλαγών και αναλαμβάνοντας την υποχρέωση απέναντι στις επόμενες γενιές, τονίζουμε με έμφαση την ζωτική σημασία που έχει η ανάπτυξη του αστικού πρασίνου. Αναγνωρίζοντας τη σημασία του «δημόσιου», επιδιώκουμε την ενεργοποίηση του «ιδιωτικού».
Εντοπίζουμε τέσσερα μεγάλα ζητήματα:
Α) Η απόδοση του Στρατοπέδου Παύλου Μελά και η μετατροπή του σε χώρο αστικού πρασίνου δεν μπορεί να εντάσσεται σε μια λογική προγραμματικών συμβάσεων, όπου το ΥΠΕΘΑ αναζητεί να καταγράψει λογιστικές αξίες και υπεραξίες. Αντίθετα σε μια εποχή διάσπασης της κοινωνικής συνοχής είναι αναγκαίο όσο ποτέ να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις για πλήρη απόδοση του χώρου στην ΤΑ χωρίς συμβαλλόμενους και αντισυμβαλλόμενους.
Β) Η πλήρης απόδοση του Στρατοπέδου Καρατάσιου στην ΤΑ, ενταγμένη στη λογική της δημιουργίας ενός ευρύ μετώπου χώρων αστικού πρασίνου από το βορρά έως τη θάλασσα δεν μπορεί παρά να είναι η μοναδική λύση. Η όποια πρόθεση τσιμεντοποίησης και τεμαχισμού του χώρου για εξυπηρέτηση λειτουργιών του πολεοδομικού συγκροτήματος μας βρίσκει αντίθετους. Όχι μέσα από μια στείρα άρνηση, αλλά πιστεύοντας ότι όλα τα στρατόπεδα της Δυτ. Θεσσαλονίκης μπορούν να λειτουργήσουν προωθητικά για την περιοχή, μέσα από εναλλακτικές αναπτυξιακές στοχεύσεις που θα έχουν στο κέντρο το περιβάλλον, τον πολιτισμό και τον άνθρωπο.
• Απορρίπτουμε την οποιαδήποτε πρόθεση τσιμεντοποίησης, οικοπεδοποίησης ή τεμαχισμού των χώρων των στρατοπέδων. Η επιδίωξη είναι «ούτε ένα κυβικό μπετόν παραπάνω».
• Απορρίπτουμε οποιαδήποτε πρόθεση αύξησης του οικοδομικού κεφαλαίου.
• Εντοπίζουμε τις τεράστιες ευθύνες που έχουν όλες οι κυβερνήσεις των προηγούμενων χρόνων, αλλά και η σημερινή, με την πολιτική ατολμία και αβουλία που επιδεικνύουν σε αυτό το ζήτημα.
Διεκδικούμε
o Την άμεση απόδοση των στρατοπέδων στους πολίτες της Θεσσαλονίκης χωρίς όρους και τη δημιουργία χώρων αστικού πρασίνου
o Την ανακαίνιση και την αξιοποίηση των όποιων αξιόλογων, αρχιτεκτονικά αλλά και ιστορικά, κτιρίων υπάρχουν στα στρατόπεδα, για την ανάδειξη της ιστορικότητας τους αλλά και για να δώσουν το έναυσμα για την φιλοξενία δημιουργικών και ζωντανών δράσεων.
o Την άμεση κατάργηση του νόμου 2745/99 που δίνει την δυνατότητα οικοπεδοποίησης των στρατοπέδων.
Γ) Η απομάκρυνση του ΤΙΤΑΝ πρέπει να αναδειχτεί ως ο επόμενος μεγάλος στόχος περιβαλλοντικής αναβάθμισης της περιοχής. Αναγνωρίζοντας ότι ο οικιστικός ιστός αγκάλιασε πια το εργοστάσιο αλλά και την ανικανότητα και την αναποτελεσματικότητα της κεντρικής εξουσίας για ουσιαστικό και αυστηρό έλεγχο, βάζουμε το θέμα της απομάκρυνσης ως καίριο σημείο για το μέλλον της περιοχής. Φυσικά μέσα από μια συνολική αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου αλλά και με γνώμονα την προστασία της εργασίας.
Δ) Οι μεγάλοι αδόμητοι χώροι, τα καπνομάγαζα και το ΑΓΝΟ είναι σημαντικοί συντελεστές για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Για το ΑΓΝΟ πρέπει να διεκδικηθεί απαλλοτρίωση του χώρου και δημιουργία ενός πνεύμονα πρασίνου – ανάσα για το κέντρο της πόλης. Τα καπνομάγαζα πρέπει να αναλάβουν το ρόλο που τους αρμόζει στο χωροταξικό πλαίσιο. Και αυτό δεν είναι άλλος παρά υπηρέτες του δημοσίου συμφέροντος. Δημιουργοί δηλαδή δημόσιας υπεραξίας με όφελος την κοινωνική ανταποδοτικότητα μέσα από τη λειτουργία δημόσιων υπηρεσιών εξυπηρέτησης του πολίτη, πολιτιστικών δράσεων και τη χρηστή διαχείριση των χώρων αυτών.
Η απόδοση των Στρατοπέδων Παύλου Μελά και Καρατάσιου και η μετατροπή τους σε Χώρων Αστικού Πρασίνου, η διεκδίκηση του οικοπέδου ΑΓΝΟ, η απομάκρυνση του εργοστασίου ΤΙΤΑΝ και η υπεράσπιση του δημόσιου χώρου σηματοδοτούν μια διαφορετική στόχευση σε σχέση με τις μέχρι τώρα εφαρμοζόμενες πολιτικές. Μέσα από μια τέτοια στάση της ΤΑ επιδιώκουμε την ανάπτυξη νέων αξιακών προτύπων, που θα προτάσσουν το ανεπανάληπτο του περιβάλλοντος και της αλληλεγγύης απέναντι στο εφήμερο του καιροσκοπισμού και του υπερκαταναλωτισμού. Θέλουμε να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη νέων ατομικών και συλλογικών συμπεριφορών με υπευθυνότητα απέναντι σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, κοινωνικής αλληλεγγύης και υπεράσπισης των κοινών αγαθών.
Στόχος πρέπει να είναι : απέναντι σε μια ανοχύρωτη πόλη να προβάλουμε στάσεις και πρακτικές που σηματοδοτούν μια νέα αλληλέγγυα πορεία για το κοινό μας μέλλον.

*Η παραπάνω τοποθέτηση δεν έμελλε να εκφωνηθεί για λόγους πάνω από τις δυνάμεις μας.

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Με αλληλεγγύη και όραμα για το κοινό μέλλον

Συμπολίτες, της Ευκαρπίας, της Πολίχνης, της Σταυρούπολης, συνδημότες στο νέο δήμο Π.Μελά, απευθυνόμαστε σε σας όχι ως υποψήφιους ψηφοφόρους, ΄’διασημότητες των 10 λεπτών’’, αλλά ως καθημερινούς πρωταγωνιστές ,της δικής μας ζωής, συμμέτοχους στη διαμόρφωση του παρόντος και του μέλλοντος.
Γνωριζόμαστε χρόνια τώρα, στους κοινούς τόπους των ιδεών και των αγώνων μας, για μια πόλη των πολιτών της, υπερήφανοι για αυτήν ,που μεγαλώνουμε εμείς και τα παιδιά μας.
Ζούμε μια πρωτοφανή , οικονομική και κοινωνική κρίση. Κεκτημένα δικαιώματα ανατρέπονται, χιλιάδες μικρομεσαίοι επαγγελματίες συμπιέζονται αφόρητα, πλουτοπαραγωγικοί πόροι της χώρας μας ,παραχωρούνται σε τιμή ευκαιρίας.
Και όλα αυτά, για να αναπαραχθεί, κυρίως, η εξουσία του χρήματος και του τυφλού κέρδους σε βάρος της εργασίας και της οικολογικής συμβίωσης του ανθρώπου, για να εμφανίζονται ως σωτήρες ,οι υπεύθυνοι της κρίσης που έρχονται και ξανάρχονται από τις αφύλακτες πύλες του παραλυτικού ατομικισμού μας.
Στη πόλη μας, στη δυτική Θεσσαλονίκη, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τις συνέπειες.
Πρώτη σε μόλυνση, αυθαιρεσίες, ανεργία και φτώχεια.
Η τοπική αυτοδιοίκηση από πρωτεργάτης - οχυρό των λαϊκών συμφερόντων, βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της σπατάλης της αδιαφάνειας και της διαφθοράς, με πρώτη ευθύνη, σχεδόν αποκλειστική, των διοικούντων με κυρίαρχο μέλημα τους τις πελατειακές σχέσεις που θα τους εξασφαλίσουν την επάνοδο στη «δόξα» των δημαρχιακών καθισμάτων.
Η αδιαφορία και η διγλωσσία στα μεγάλα ζητήματα των ελεύθερων δημόσιων χώρων (Καρατάσιου. Π.Μελά κτλ.),της απομάκρυνσης του ρυπογόνου ΤΙΤΑΝ, μετρούν την επικινδυνότητα αυτών των συμπεριφορών, στο δήμο μας.
Οι προεκλογικές ζυμώσεις, οι χωρίς αρχές συμπράξεις ,όπου χάνει η μάνα το παιδί…., η σύνθλιψη της αυτοδιοικητικής προοπτικής από στενές κομματικές και προσωπικές επιδιώξεις, φανερώνουν και στον ποιο δύσπιστο ,του λόγου το αληθές.
Η πόλη μας ,μια ανοχύρωτη πόλη.
Η κυβέρνηση με τους νέους μεγάλους δήμους (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ) θέλει, πέρα από τις οικονομικές και κοινωνικές περικοπές ,να εξουδετερώσει κάθε δημόσιο χώρο οργάνωσης της λαϊκής αντίδρασης και εμφάνισης εναλλακτικών κοινωνικών προτάσεων


Η απάντηση της κοινωνίας σ΄όλα αυτά, από τα κάτω , είναι κυριολεκτικά, η αυθεντική αυτοδιοίκηση, η υπεράσπιση και προώθηση της κοινωνικής αυνοχής.
Να γίνουμε πολίτες που ορίζουν την πόλη τους, το τρόπο που διοικούνται, πολίτες που απαντούν στη τρομοκρατία του άγνωστου μέλλοντος που μας ετοιμάζουν, με την έγνοια και την αλληλεγγύη για το κοινό μας μέλλον.
Εμείς προτείνουμε τη συλλογικότητα της δημοτικής μας κίνησης ως ένα όχημα για αυτή τη πορεία, στα δημοτικά πλαίσια.
Σας θέλουμε ,όσοι κατ’ αρχήν συμφωνείται, μαζί μας, δίπλα μας, συνδιαμορφωτές και συναγωνιστές, μέχρι τις εκλογές και μετά από αυτές.
Αγωνιζόμαστε για ισχυρή, αυτόνομη Τοπική Αυτοδιοίκηση, προπύργιο της Δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής.
Διεκδικούμε την απόδοση των παρακρατηθέντων από την κεντρική εξουσία πόρων. Επιδιώκουμε τη θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος και το γκρέμισμα του δημαρχοκεντρικού μοντέλου, τη διαδημοτική συνεργασία και τον δημοκρατικό προγραμματισμό. Αντιστεκόμαστε στον παραγοντισμό και την κομματικοποίηση. Προτάσσουμε τον ενεργό πολίτη και τον κινηματικό χαρακτήρα της κίνησής μας.
Βασικές διακηρυγμένες αρχές μας για ένα τοπικό κοινωνικό συμβόλαιο:
1) Πρώτη προτεραιότητα, η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.
• Ούτε ένα τούβλο παραπάνω στα στρατόπεδα ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ ΚΑΙ Π.ΜΕΛΑ. Κατάργηση του ν.2745/99 που οικοπεδοποιεί τα στρατόπεδα. Ψήφιση νέου νόμου που θα τα αποδίδει στη Τ.Α ως ολοκληρωτικά ελεύθεροι πράσινοι χώροι, ανάσα και παρακαταθήκη για το αύριο της πόλης μας. Αξιοποίηση των υπαρχόντων κτιρίων με ιστορική και αρχιτεκτονική αξία για ήπιες πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες.
• Απομάκρυνση του ΤΙΤΑΝ με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Χωροθέτηση σε μη κατοικημένη περιοχή με κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια. Αυστηρότεροι και διαρκείς έλεγχοι από τους αρμόδιους φορείς. Αρκετά βγάλανε στη πλάτη της υγείας μας.
• Διεκδίκηση του χώρου του ΑΓΝΟ για τη δημιουργία πνεύμονα αστικού πρασίνου – ανάσα ζωής στο κέντρο της πόλης. Είμαστε αντίθετοι στην οικοδόμηση του χώρου και την δημιουργία μεγάλων εμπορικών κέντρων που θα τείνουν σε οικονομική ασφυξία την τοπική αγορά.
• Εξυγίανση του εδάφους της ΔΙΑΝΑ, απόσμηση του χώρου, διεκδίκηση από την Τ.Α. του χώρου για δημιουργία μνημείου περιβαλλοντικής μνήμης.
• Επικαιροποίηση του σχεδιασμού του Δυτικού Τόξου.
• Θεσμοθέτηση Χάρτας Πρασίνου του δήμου Παύλου Μελά
• Ένταξη της οικολογικής αντίληψης στη καθημερινή συμπεριφορά μας. Ανακύκλωση στη πηγή, κομποστοποίηση, ποδηλατόδρομοι, βιοκλιματικά δημόσια κτίρια, δενδροφυτεύσεις, πράσινες στέγες, πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας, αυτόνομος ενεργειακά Δήμος.
2) Η συμμετοχή των πολιτών.
Ο τρόπος λειτουργίας της δημοτικής αρχής και των δημ. υπηρεσιών, να αποτελεί το παράδειγμα που θα ενεργοποιεί τους πολίτες, η συμμετοχή των οποίων σ’ όλες τις δράσεις της Τ.Α., πολλαπλασιάζει ,ποιοτικά και ποσοτικά τα αποτελέσματά της.
• Τοπικά δημοψηφίσματα, λογοδοσία της δημοτικής αρχής, απολογισμός. Συμμετοχικός – Προγραμματικός Προϋπολογισμός με ετήσια στοχοθεσία και δείκτες αποτελεσματικότητας. Επιτροπές γειτονιάς.
• Καθιέρωση συστήματος διοίκησης ολικής ποιότητας. Αυτοαξιολόγηση των υπηρεσιών αλλά και αξιολόγηση από τους πολίτες για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
• Ουσιαστική συμμετοχή της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
• Διαφάνεια παντού. Ανοιχτοί δημόσιοι διαγωνισμοί για μελέτες και έργα του δήμου. Πρότυπο δήμου ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
3)Αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της φτώχειας, και της ανεργίας και στο επίπεδο της Τ.Α.
Πέρα από τη πολιτική διάσταση και τη συμμετοχή σε πανελλαδικές δράσεις ,μπορούν να γίνουν αρκετά και τοπικά, στα όρια του δήμου μας. Με εναλλακτικές ,παραγωγικές και καταναλωτικές πρωτοβουλίες, με πράξεις αλληλεγγύης, με εθνικές και ευρωπαϊκές διασυνδέσεις.
• Αλλαγή των προτεραιοτήτων για ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής. Εναλλακτική τιμολογιακή πολιτική για τις πληττόμενες κοινωνικές ομάδες με μείωση του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών (Απαλλαγή των ανέργων από δημοτικά τέλη, κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό φαρμακείο, σύσταση γραφείου ανέργων σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, αναστολή πληρωμής χρεών προς το Δήμο ανέργων και απόρων κ.α.)
• Ανάπτυξη δικτύου κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης (κοινωνικοί φορείς, ΜΚΟ, τοπικοί σύλλογοι, εθελοντικές ομάδες κ.α.) για άρση των κοινωνικών ανισοτήτων και ισόρροπη ανάπτυξη προς όφελος των πολλών.
• Ανάπτυξη δράσεων και δικτύων κοινωνικής οικονομίας (συνεταιρισμοί παραγωγών-καταναλωτών, ανταλλακτήρια δωρεάν ανταλλαγής αγαθών κ.α.)
4)Υπεράσπιση δημόσιων και κοινών αγαθών
Η Τ.Α. μπορεί να γίνει το κατ’ εξοχήν πεδίο ανάπτυξης του πολιτισμού και της παιδείας, της καθαριότητας και της ασφάλειας, με την προϋπόθεση ότι δεν εκλαμβάνονται ως καταναλωτικά αγαθά, δοσμένα έτοιμα, αλλά ως στοιχεία κοινωνικής κατάκτησης, που πρώτα απ’ όλα διαμορφώνουν προσωπικότητες και συγκροτούν κοινωνικούς ιστούς. Ο Δήμος ασπίδα προστασίας και αλληλεγγύης για τους κατοίκους.
• Είμαστε αντίθετοι σε προτάσεις ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών του Δήμου στο όνομα της εξεύρεσης πόρων.
• Αντιστεκόμαστε, με διεκδικητική στάση, στη μείωση της χρηματοδότησης των λειτουργικών δαπανών των σχολείων κατά 25%.
• Πρωινή λειτουργία των σχολείων, ζωντανοί οργανισμοί και τα απογεύματα με πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις. Βελτίωση της αισθητικής των αυλών (πέργολες, δένδρα, χώμα, κήπος). Ίδρυση μουσικού – αθλητικού σχολείου
• Δημιουργία Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου στο Δήμο μας. Δίκτυο δημοτικών ιατρείων.
• Οργανική σχέση του Δήμου με ΜΚΟ (Αρκτούρος, Διεθνής Αμνηστία, Καλλιστώ, Χαμόγελο του Παιδιού, Γιατροί του Κόσμου, Unicef κ.α.)
• Δημιουργία διαδημοτικής συγκοινωνιακής γραμμής με φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα.
• Αξιοποίηση των παλιών βιομηχανικών κτιρίων (π.χ. καπνομάγαζα) για την επίλυση κοινωνικών και δημόσιων αναγκών χωρίς άλλη προσθήκη τσιμέντου.
Στις 7/11 ψηφίζουμε για αλλαγή του μοντέλου διοίκησης για την κοινωνία και το Δήμο μας.
Στηρίζουμε, ψηφίζουμε την Δημοτική Κίνηση Παύλου Μελά «Αλληλεγγύη για το Κοινό μας Μέλλον».
Ψηφίζουμε τον υποψήφιο Δήμαρχο Δημήτρη Θεοδοσιάδη.
Για να αποκτήσουν οι λέξεις το νόημά τους.