Ποιες προοπτικές ανάπτυξης διανοίγονται για τον δήμο Παύλου Μελά (με τις δυνατότητες που δίνει; ο Καλλικράτης);
Αναμφισβήτητα ο νέος ενοποιημένος Δήμος προσθέτει όλα τα θετικά χαρακτηριστικά των τριών επιμέρους Δημοτικών Κοινοτήτων αλλά ενσωματώνει και όλα τα προβλήματα που υπήρχαν ή δημιουργούνται με την συνένωση και την εφαρμογή του Καλλικράτη.
Είναι σαφές ότι ο δρόμος για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Δήμου Παύλου Μελά περνάει μέσα από την αναπτυξιακή προοπτική που ο καθένας ερμηνεύει, φυσικά, με τον δικό του τρόπο. Αναπτυξιακές λογικές που έχουν να κάνουν με την αύξηση του οικοδομικού κεφαλαίου ή την ανισόρροπη
μεγέθυνση του αστικού ιστού και του βιοτικού επιπέδου οδηγούν ευθέως σε αδιέξοδο, κάτι που φανερώνει και η μέχρι τώρα πορεία του αστικού περιβάλλοντος.
Χωρικά, η ύπαρξη μεγάλων αδόμητων χώρων (ανενεργά στρατόπεδα, μεγάλες ιδιοκτησίες κ.α.), ο φυσικός πλούτος (φυσικά ρέματα, αλσύλια, βοτανικός κήπος κ.α.), η λειτουργία μονάδων του δευτερογενούς τομέα (μεταπρατικές βιοτεχνίες κυρίως στην περιοχή της Ευκαρπίας) χωρίς όμως ένα σαφές πλαίσιο εγκατάστασης και λειτουργίας, τα μεγάλα βιομηχανικά κτίρια που κείτονται εντός του αστικού ιστού αναξιοποίητα, η ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών (κυρίως όμως στο λιανεμπόριο) δίνουν όλα εκείνα τα απαραίτητα συστατικά για πολιτικές προς όφελος του ανθρώπου και του περιβάλλοντος.
Ταυτόχρονα η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού των τοπικών κοινωνιών είναι σημαντικός παράγοντας για την επίτευξη ενός καλού αποτελέσματος. Η συνένωση των πολιτών που απαρτίζουν τον ενιαίο Δήμο, μακριά από τοπικιστικές αντιλήψεις, είναι απαραίτητος όρος δημιουργίας σχέσεων εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας.
Σε όλα αυτά πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη και τη χρονική συγκυρία. Η λειτουργία των κρατικών οικονομικών και της κατανομής των πόρων επηρεάζεται άμεσα από τις δεσμεύσεις απέναντι στο ΔΝΤ και το Μνημόνιο. Η όποια προσπάθεια εναλλακτικού αναπτυξιακού δρόμου θα απαιτήσει σαφείς ρήξεις και μεταρρυθμίσεις. Και ο κίνδυνος είναι ορατός: στο όνομα μιας οποιασδήποτε “πράσινης”, “μαύρης” ή άλλου χρώματος ανάπτυξης να συμπιεστεί ο δημόσιος χώρος, να ξεπουληθεί δημόσια γη, να υποβαθμιστεί το περιβάλλον.
2. Ποιες δράσεις πρέπει να γίνουν στους τομείς τουρισμού – πολιτισμού;
Ο Δήμος Παύλου Μελά περιέχει όλα εκείνα τα δεδομένα που μπορούν να τον αναδείξουν σε πρωταγωνιστή στον τομέα του πολιτισμού και του οικοτουρισμού, και μάλιστα με τα πλεονεκτήματα της εύκολης πρόσβασης, της αμεσότητας και εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.
Ο συνδυασμός των χώρων των στρατοπέδων, με τη Μονή Λαζαριστών, τα Καπνομάγαζα, τους Βυζαντινούς νερόμυλους και τα αθλητικά κέντρα, μπορεί να αποβεί σωτήριος για τη κοινωνία της πόλης. Πιο συγκεκριμένα:
Η απόδοση των στρατοπέδων Καρατάσιου και Παύλου Μελά και η μετατροπή τους σε χώρους αστικού πρασίνου με ήπιες χρήσεις είναι η ασφαλιστική δικλείδα για το μέλλον. Τούτο σημαίνει ότι θα δημιουργηθούν όλες εκείνες οι κοινωνικές υπεραξίες που θα προσδώσουν στους χώρους ζωή και κίνηση. Η εφαρμογή ήπιων δράσεων με άξονα το περιβάλλον, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό είναι μόνο μία οπτική από τις πολλές που μπορούν να παράγουν αναπτυξιακή προοπτική. Η ελκυστικότητα αυτών των χώρων είναι ο όρος για την έλευση ανθρώπων πέρα από τα σύνορα του Δήμου.
Εξαιρετικό εργαλείο για την εφαρμογή μιας πολιτιστικής και τουριστικής πολιτικής είναι το συγκρότημα της Μονής Λαζαριστών. Η μέχρι τώρα πρακτική οδήγησε τη Μονή Λαζαριστών σε έναν τσιμεντένιο γίγαντα χωρίς ζωή. Είναι αναγκαίο ο Δήμος να αναλάβει αυξημένο ρόλο στη διαχείριση του χώρου, προσβλέποντας σε μια μακροπρόθεσμη πολιτιστική επένδυση πέρα και πάνω από μικρότητες και συμφέροντα. Η ανικανότητα διαχείρισης ενός τέτοιου χώρου από τη Νομαρχία μας δείχνει και το αισθητικό αποτύπωμα αλλά και η μη παραγωγή πολιτιστικής υπεραξίας.
Οι Βυζαντινοί Νερόμυλοι είναι απαραίτητο να ενσωματωθούν σε ένα ευρύ δίκτυο μνημείων πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς που θα αναδεικνύουν την ιστορία της περιοχής.
Κάποια Καπνομάγαζα μπορούν να αποτελέσουν πυρήνες πρωτοποριακής δημιουργίας, φιλοξενώντας πειραματικές μορφές σύγχρονης τέχνης. Η ύπαρξη τμήματος της Σχολής Καλών Τεχνών είναι μια πολύ καλή βάση για το εγχείρημα.
3.Ποια τα κυριότερα προβλήματα που καλείστε να αντιμετωπίσετε;
Άμεσα πρέπει να αντιμετωπιστούν:
α) Η εύρυθμη διοικητική λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου με τις απαραίτητες κινήσεις για οικονομία κλίμακος, λαμβάνοντας υπόψη το κοινωνικό καταμερισμό. Ταυτόχρονα πρέπει να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και η αξιοποίησή τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
β) Η οικονομική δυστοκία, που όσο περνά ο καιρός γίνεται ακόμη πιο μεγάλη, με σαφείς διεκδικήσεις των παρακρατηθέντων πόρων από την Πολιτεία αλλά και με την ανάπτυξη ενός αυτοδιοικητικού κινήματος διεκδίκησης και συμμετοχής στην κατανομή των πόρων. Επίσης η διαχειριστική ικανότητα που θα επιδείξει η Διοίκηση είναι σημαντικός παράγοντας.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο, αλλά όχι μικρότερης σημασίας:
Η απόδοση των στρατοπέδων στην τοπική κοινωνία με τους καλύτερους για τους πολίτες όρους και η μετατροπή τους σε χώρους αστικού πρασίνου.
Η διεκδίκηση απαλλοτρίωσης του χώρου του ΑΓΝΟ και δημιουργία ενός σημείου αναφοράς με όρους κοινωνικής ανταποδοτικότητας για όλο το δήμο (πράσινη νησίδα εντός του αστικού ιστού). Η όποια προσπάθεια συμψηφισμού του ΑΓΝΟ με τα στρατόπεδα θα μας βρει απέναντι.
Βραχυπρόθεσμα οι όροι καλής λειτουργίας του ΤΙΤΑΝ, κυρίως των εκπεμπόμενων ρύπων και των φίλτρων, με την άσκηση κοινωνικού ελέγχου και μακροπρόθεσμα η μεταφορά του σε μη κατοικημένη περιοχή λαμβάνοντας υπόψη όλα τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια.
Ο έλεγχος της εγκατάστασης και της σωστής λειτουργίας του ΣΜΑ στην Ευκαρπία με όρους κοινωνίας (επιτροπής κοινωνικού ελέγχου με τη συμμετοχή πολιτών, φορέων και του Δήμου), με τη δυνατότητα αναστολής της λειτουργίας του.
Ο εξωραϊσμός και η ανάπλαση των νταμαριών της Ευκαρπίας.
Αυτά όλα συνθέτουν μια χορογραφία πολιτικών που απαραίτητα συστατικά έχουν την πολιτική βούληση, την αξιοπιστία, το σχεδιασμό, το όραμα. Μόνο τέτοιες πολιτικές, μακριά από μικροπαραταξιακά οφέλη και συμφέροντα, μπορούν να δώσουν στο Δήμο Παύλου Μελά μια νέα πνοή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου